Edilul-şef al Capitalei a participat la inaugurarea celui de-al 12-lea centru de îngrijiri şi educaţie timpurie pentru copiii 0-3 ani deschis în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine”.
Centrul are o capacitate de 75 de copii, dintre care 60 de locuri sunt la programul normal 7,00-18,00 şi 15 locuri la program redus 7,00-12,00.
El se adresează numai micuţilor ai căror părinţi se află în perioada legală de creştere a copilului şi doresc să se întoarcă la locul de muncă înainte de expirarea acesteia.
De la 1 iulie, centrul va funcţiona şi ca serviciu de tip drop off baby, în care familiile cu copii până în cinci ani care au o situaţie urgentă de rezolvat (deces, spital, examene) îl pot lăsa pe o perioadă de maximum şase ore. Familiile se pot adresa pentru acest serviciu de cel mult două ori pe an.
În cadrul centrului funcţionează şi primul Muzeu al Jucăriilor din Bucureşti, „Mansarda cu poveşti”, activitate a programului Spitalul Jucăriilor implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti cu sprijinul voluntarilor.
Iuliana Ghiţă, director coordonare asistenţă socială, a spus că aici se primesc jucării stricate care se repară şi sunt apoi igienizate şi donate copiilor defavorizaţi.
Până în prezent, peste 5.000 de jucării reparate au ajuns la copii. Cele care nu mai pot fi reparate au fost expuse pe un perete, altele în vitrine separat jucării pentru băieţi, pentru fetiţe, dar au fost amenajate şi vitrine cu jucării cu care copiii nu au voie să se joace.
Ea a precizat că spaţiul muzeului va fi pus la dispoziţia părinţilor, gratuit, pentru serbarea zilelor de naştere ale copiilor, în fiecare weekend.
În cea de-a treia sâmbătă a fiecărei luni, copiii cu vârste între 5 şi 7 ani vor putea petrece noaptea în muzeul jucăriilor, sub atenta supraveghere a pedagogilor şi beneficiind de un program ingenios de poveşti.
Iuliana Ghiţă a precizat că numărul locurilor în cele 12 centre a ajuns la aproximativ 1.000 faţă de 700 cât se preconizase.
Primarul general Sorin Oprescu a apreciat această iniţiativă formidabilă şi a menţionat că un al 13-lea centru se va deschide în zona Apărătorii Patriei, unde se intenţionează să se facă şi un mall social, după modelul de la Ankara, în care tinerii să vină să se relaxeze după ce muncesc. El a spus că nu se va opri la numărul 13, nu pentru că este superstiţios, ci pentru că doreşte să facă mai multe astfel de centre.
Edilul-şef a făcut referire şi la visul său de a face un spital complet pentru copii la „Victor Gomoiu”, iar în partea veche să amenajeze un centru de conferinţe pentru personalul medical.
Întrebat cum îşi petrecea ziua de 1 iunie în copilărie, Sorin Oprescu a spus că pe vremea sa nu erau atâtea oportunităţi ca astăzi, dar se bucura ca orice copil.
De un 1 iunie, primarul general a spus că a primit o bicicletă pe care a învăţat să meargă pe drumul de la magazin către casă, contabilizând vreo 20 de căzături.
Sorin Oprescu a declarat că se bucură că-i poate face pe copii fericiţi, în această zi, copii care ar trebui să nu aibă griji şi care ar trebui să se bucure din plin de inocenţă.
După vizita la creşa „Curcubeul Magic”, primarul general a fost în parcul Herăstrau unde Primăria Capitalei a organizat o serie de evenimente pentru copii, precum şi la Cişmigiul Copiilor, unde au loc spectacole şi ateliere pentru cei mici. La final, primarul general le-a urat copiilor, de 1 iunie, să fie sănătoşi şi să păstreze frumuseţea inegalabilă a copilăriei.
Sursa: Agerpres