Logo

Protecția Copilului

MFTES – ANPDCA

Urgențe Sociale

24/24 la 021/9524

fiipregătit.ro

Situații de Urgență

021/9524 -Disponibil 24/24

Victimele Violenței Domestice

Protecția Copilului

MFTES – ANPDCA

Urgențe Sociale

24/24 la 021/9524

fiipregătit.ro

Situații de Urgență

021/9524 - 24/24

Victimele Violenței Domestice

D.G.A.S.M.B. susține proiectul „Porți deschise”

iul. 24, 2015 | Știri

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Asociația Fluens și Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Sector 1 au redeschis 6 camere de reminiscență destinate terapiei pentru persoane vârstnice instituționalizate, cu risc crescut de excluziune socială. Terapia prin memorie realizată în cadrul camerelor este o metodă nouă utilizată în România, iar scopul său este de a preveni maladii grave ce afectează memoria seniorilor, precum demența sau Alzheimer, dar și de a stimula implicarea socială a vârstnicilor și recâștigarea respectului de sine. Camerele pot fi utilizate de către psihologii și persoanele vârstnice din centrele de stat începând cu luna iunie. Redeschiderea acestora s-a realizat în cadrul proiectului Porți deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate, finanțat prin intermediul Fondului ONG în România.

Terapia prin intermediul reminiscenței are scopul de a încuraja persoanele vârstnice să împărtășească amintiri personale, să rememoreze etape importante sau persoane care i-au influențat (de exemplu obținerea unui loc de muncă, căsătoria, prieteni din adolescență, profesori etc.) sau să asocieze diferite obiecte cu momente din viața lor. Procesul terapeutic este construit astfel încât să includă elemente de istorie, tradiții sau cultură, iar în timpul sesiunilor fiecare gest, fotografie, miros sau gust poate fi utilizat pentru a încuraja și stimula povestirile personale. Aceste sesiuni contribuie la prevenirea sau diminuarea efectelor bolilor cu care se pot confrunta persoanele vârstnice, dar le stimulează și simțul utilității și stima de sine, sentimente care persistă după finalizarea sesiunilor de terapie.

Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Asociația Fluens, Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Sector 1 și Norway Moreno Institute derulează în perioada aprilie 2015 –aprilie 2016 proiectul Porți deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice instituționalizate. Organizațiile își propun să vină în sprijinul a 200 de vârstnici instituționalizați, cu risc crescut de excluziune socială prin oferirea de servicii inovatoare și asistență completară celei pe care o primesc: psihoterapie, dobândire de abilități în domeniul tehnologiei, activități de socializare, acces la servicii medicale. Principalul obiectiv al proiectului este să se reamenajeze camerele de reminiscențe din cadrul celor 6 centre ale DGASPC Sector 1 si DGASMB, o metodă terapeutică nouă în România. 50 de persoane care lucrează în acest domeniu vor beneficia de ateliere vizând dezvoltarea abilităților de comunicare cu persoana vârstnica și de grupuri de suport psihologic…

Articole Similare

Sari la conținut